星期五, 11月 14, 2008

Taiwan police violate civil rights....

Taiwan Police Violates Civil Rights When Maintaining Order During the Meeting of Taiwan’s and China’s Top Negotiators

Η Αστυνομία της Ταιβάν Παραβιάζει Πολιτικά Δικαιώματα Καθώς Διατηρεί την Δημόσια Τάξη Κατά τη Σύνοδο των Κορυφαίων Διαπραγματευτών Ταιβάν και Κίνας

Ο Τσεν Ιουνλιν, επικεφαλής της Οργάνωσης Σχέσεων Κατα Μήκος του Στενού της Ταιβάν, προσγειώθηκε στη Ταιβάν στις 3 Νοεμβρίου. Υπέγραψε συμφωνίες για επιβατικές-εμπορικές πτήσεις, την εμπορική ναυσιλία, ταχυδρομικές υπηρεσίες και θέματα ελέγχου τροφίμων με τον Τσιάν Πικ-κουν, επίτροπο της Οργάνωσης Συναλλαγών του Στενού. Αυτές οι συμφωνίες εισάγουν στις σχέσεις Κίνας και Ταιβάν τρείς άμεσες επαφές. Θα επισκεπτόταν και τον Πρόεδρο Μα Ιν-Τζιου της Ταιβάν.

Για αρκετό καιρό η Κίνα εμποδίζει την Ταιβάν να συμμετάσχει σε διεθνής δραστηριότητες. Η Κίνα δεν αναγνωρίζει την εθνική ιδιοτέλεια της Ταιβάν, ούτε ακυρώνει τα σχέδια πιθανής στρατιωτικής εισβολής. Πολλοί Ταιβανέζοι, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, το Κόμμα Δημοκρατικής Προόδου (Ντι Ντι Πι), ανυσυχούν πως η κυβέρνηση της Κουομινταν θα αδυνατήσει να υπερασπιστεί την αυτοκυριαρχεία της Ταιβάν. Ακόμα επισημαίνουν την έλλειψη δημόσιας διαφάνειας της συνάντησης. Οργανώνουν διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ιουνλιν στη Ταιβάν, με συνθήματα όπως “Μία Ταιβάν, Μία Κίνα”. Αυτοί που διαφωνούν με την βίαιη καταστολή του Θιβετιανού κινήματος συμμετάσχουν στις διαματυρίες με το σλόγκαν “Ελεύθερο Θιβέτ”.

Για την επίσκεψη του Τσεν Ιουνλιν, η κυβέρνηση της Κουομινταν έχει επανδρώσει κάπου 7 χιλιάδες αστυνομικούς και ειδικούς πράκτορες για να ασφαλίσει τις περιοχές οπου ο Τσεν θα παρευρεθεί, με σκοπό να αποτρέψει τη δημόσια κατακραυγή. Τα αστυνομικά μέτρα προφύλαξης του Τσέν αυτές τις μέρες έχουν, παραταύτα, ξεπεράσει τα όρια του νόμου και του συντάγματος και έχουν προσβάλει σοβαρά τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες των πολιτών. Αναφέρουμε κάποιες περιστάσεις:

1. Η αστυνομία κατέσχεσε και κατέστρεψε ιδιωτική περιουσία όπως σημαίες και μπαλόνια διαδηλωτών.

2. Το βράδυ της 2 Νοεμβρίου, τέσσερις δημοτικοί υπάλληλοι της Τάιτσιονγ, οι Τσεν Σου-χουα (陳淑華), Τσιου Σου-τσεν (邱素貞), Τσι Λι-ιου (紀麗玉) και Λάι Τσια-ουέι (賴佳微), διανυκτέρευσαν στο Γράντ Χοτέλ όπου και θα έμενε ο Τσεν Ιουλιν. Το επόμενο πρωί ανέβασαν πανό διαμαρτυρίας από το μπαλκόνι του δωματίου τους. Μέσα σε ένα λεπτό, ειδικοί πράκτορες διαρήξαν το μπαλκόνι και εισβάλαν στο δωμάτιο τους, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, αφαίρεσαν το πανό και τους ακινητοποίησαν.

3. Τρείς μπλόγκερς που κρατούσαν εθνικές σημαίες της Ταιβάν και του Θιβέτ απομακρύνθηκαν βίαια από την αστυνομία καθώς περπατουσαν νότια κατά την οδό Τσουάν Σαν (Βόρεια) και απέναντι από το Κτήριο Τσιμέντου Ταιβάν, όπου ο Τσεν Ιουλιν επισκεπτόταν την Σεσίλια Κοο Ιέν, χήρα του πρώην επίτροπου της Οργάνωσης Σχέσεων του Στενού. Η σύλληψη προκάλεσε την εξάρθρωσή των δαχτύλων ενός από τους μπλόγκερς, αλλά η αστυνομία αρνήθηκε να της επιτραπεί ιατρική περίθαλψη εώς ότου δώσει τα προσωπικά της στοιχεία.

4. Ο Τσεν Ιου-τσιν (陳育青), ένας φωτογράφος που επισκεπτόταν φίλους του κοντά στο Γράντ Χοτέλ, συλλήφθηκε και αποστάλει σε αστυνομικό τμήμα για ανάκριση επειδή γύριζε με φωρητή καμερα την ασφαλισμένη περιοχή.

5. Ο Χουν Τσιέν-Γι (洪建益), δημοτικός υπάλληλος της Ταιπέι , εισήλθε στο Αμπάσαντορ Χοτέλ, όπου βρισκόταν δεξίωση υποδοχής του Τσεν Ιουλιν, το απόγευμα. Καθώς έφευγε μόνος του το βράδυ, τον τραβήξαν βίαια σερνόμενος για δεκάδες γιάρδες από αρκετούς αστυνομικούς στην κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου. Δεν είχε φωνάξει αδιάκριτα συνθήματα παρα μόνο φωρούσε μία φανέλα με στάμπα που έγραφε "Καμία Συνομωσία με την Κίνα".

6. Στις 4 Νοεμβρίου, καθώς ο Τσεν Ιουλιν βρισκόταν σε δεξίωση υποδοχής από τους ηγέτες της ΚΜΤ στο Αμπάσαντορ Χοτέλ, ένα κοντινό δισκάδικο έπαιζε Ταιβανέζικη μουσική δυνατά. Η αστυνομία αποφάσισε πως η μουσική ίσως να προκαλέσει τα συναισθήματα των διαδηλωτών, οπότε, με στολές ή αστικά, υπό την αρχηγία του Αρχηγού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιοχής Μπέιτου, Λι Χαν Τσιν, εισέβαλαν στο κατάστημα, διέταξαν τον ιδιοκτήτη να σταματήσει τη μουσική και έκλεισαν την πόρτα.

7. Στις 3 Νοεμβρίου, η Ένωση Δημοσιογράφων Ταιβάν ανακοίνωσαν ότι ο Τσέν Τσιε-ουεν (鄭傑文), φωτορεπόρτερ του Κεντρικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τραβήχθηκε από μυστικούς αστυνομικούς για δέκα μέτρα ενώ έκανε τη δουλειά του στο Γκράντ Χοτέλ, και ένα ανάρμοστο σχέδιο ενημέρωσης του τύπου είχε προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ του τύπου και των διοργανωτών. Η ένωση δημοσιογράφων ανακοίνωσε ότι η ελευερία του τύπου είχε υποστεί σοβαρή επίθεση στη Ταιβάν. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση εφάρμοζε τόσο σθεναρό έλεγχο της δημοσιογραφικής κάλυψης που κάποιοι ρεπόρτερς από το Χόνγ Κόνγ είπαν πως δεν μπόρεσαν να βγάλουν δημοσιογραφικές άδειες και είχαν ελλειπή δημοσιογραφικά δικαιώματα.

Η διαμαρτυρίες συνεχίζονται, όπως και οι πράξεις που προσβάλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, πράξεις που επιτίθονται στην ελευθερία του λόγου και των ατομικών ελευθεριών. Αυτές οι πράξεις δεν εναντιώνονται μόνο το ποινικό και πολιτικο δίκαιο της Ταιβάν, άλλα και το σύνταγμα της χώρας, το οποίο έπρεπε να είχε προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών της. Θα παρακολουθούμε προσκτικά αυτά τα γεγονότα, και θέλουμε να προβάλουμε την αυστήρή απόρριψη της αστυνομίας της Ταιβάν.

沒有留言: